MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » Kartal’ın Evladı Kartal’a Hizmete Talibim dedi.
Kartal’ın Evladı Kartal’a Hizmete Talibim dedi.

Kamil Oral Ergündüz, Kartal doğumlu ve yaklaşık on kuşaktır Kartal’lı.

Aileden CHP’li ve dedesi Sadettin Oral’da iki dönem Kartal’da Belediye Başkanlığı yapmış.

Rahmetli Sadettin Oral’ın eşi Mesrure hanımda CHP’de o dönemde aktif siyasetle uğraşıp Kadın kolları başkanlığında bulunmuş.

Haberimizin başlığında da belirttiğimiz gibi Kartal’ın evladı dedelerinden Kartal’lı olan Kamil Oral Ergündüzle bir söyleşi yaptık, hem eski Kartal’ı konuştuk hemde CHP Kartal Belediye Meclis Üyesi aday adayı olma kararını nasıl aldığını kendisine sorduk.

N.Y: Öncelikle merhaba, Kartal’lıların bir çoğu ailenizi ve sizi yakından tanıyor ama biz tanımayanlarda sizi tanısın istiyoruz.Kimdir Kamil Oral Ergündüz?

K.O.E: Öncelikle merhaba ve sizin aracılığınızla okuyucularınıza da selamlar olsun.
1966 yılında Kartal’da doğdum, Üsküdar Zeynep Kamil hastanesinde, o yıllarda doğanların çoğu o hastanede doğduğu için benimde doğum yerim orası, hatta Kamil ismimde oradan geliyor.
Oldukça eski Kartal’lıyız anne tarafından onuncu kuşağım,1765 senesinde soğanlıkta ölmüş dedemiz var.
Dedem Sadettin Oral iki dönem Kartal Belediye Başkanlığı yapmış, Anneannem Mesrure Oral da aktif siyasetle uğraşmış o dönemlerde. CHP Kadın kolları Başkanlığı yapmış ve çok aktif bir kadınmış, Kartal’da o dönemlerde düşünün kadınları örgütleyen onlara çeşitli aktiviteler yaptıran aydın Atatürkçü ve modern bir Cumhuriyet kadınıymış Mesrure hanım.

N.Y: Eski Kartal’lı olduğunuz tescilli bunu gördük, ailenizde de siyasetle uğraşmış büyükleriniz var, peki sizin siyasete atılma fikriniz nasıl doğdu?

K.O.E: Aslında siyasete yeni girdim sayılmaz, daha önceki yıllarda da siyaset yaptım Anavatan Partisinde.
İki sene Kartal İlçe yönetiminde İlçe sekreterliği yaptım.Ama CHP’lilik ağır bastı bende çünkü ailemden gelen bir miras gibiydi bana CHP’li olmak.
Bu önemli bir sebep tabiki ama , uzun süredir Kartal’lı bir meclis üyesi çıkmadı Kartal’dan. Tamam herkes Kartal’lı ama hani halk arasında derler ya eski Kartal’lı diye o açıdan bakarsak Kartal’ın eski ailelerinden birinden bir meclis üyesi yok uzun zamandır meclisde bu yüzden bu dönem aday olmaya karar verdim.

N.Y: Bir dönemden sonra kesildi evet dediğiniz gibi Kartal’ın yerlilerinden siyasetçi pek çıkmadı. Anap döneminde sanırım ağırlıklıydı sanki biraz Rahmetli Mehmet Tansu gibi isimler vardı o dönemlerde..Kartal’ın o dönemlerinden bahsedelim mi biraz…

K.O.E: Evet tabiki, Kartal çok büyüktü o dönemler,Bostancıdan Tuzla’ya kadar Kartal’dı , yukarı da Sultanbeyli, Paşa köye kadar Kartal’a bağlıydı.
Nüfus da bu kadar çok değildi,Sekmen zamanındaydı sanırım Kartal’dan yeni ilçeler doğdu. Bakın şimdi o ilçere bizden ileri seviyedeler. Tüm bunlar beni üzüyor tabi, Kartal’da doğmuş ve bu yaşına kadar Kartal’da yaşamış biri olarak. Bizim çocukluğumuzun Kartal’ı çok farklıydı. Kartal adeta bir cazibe merkeziydi o zamanlar. Dışarıdan çok insan hafta sonlarında buraya gelir, plajlarından, Yakacıktan istifade ederdi.

Yanlış bilmiyorsam 10’a yakın sinemamız vardı, şimdi ailenizle gidecek tek bir sinema yok. Festivaller yapılırdı, o dönemlerde Kartal Belediyesinin düzenlediği,o dönemin ünlü sanatçıları Kartal’a gelirdi. Arabalı vapurumuz bile Kartal’a çok şey katıyordu, şimdi Yalova’ya geçecek deniz otobüsümüz bile yok. Fabrikalar’da çok şey katıyordu Kartal’a o dönemler sanayi kentiydi Kartal o dönemler,kısacası eskiye ait hiç bir şey kalmadı elimizde.
Ha bu direk Belediyelerin suçumu? tartışılır, dışarıdan göçün artması, nüfusun çoğalması, kentin bilinçsizce büyümesi tüm bunlar etken.
Giden değerlerin yerine aynıları gelmeyebilirdi belki ama değişik projelerle Kartal yine bir cazibe merkezi haline getirilebilirdi.
Kartal’a yeni yerleşmiş olanlara tüm bu anlattıklarım bir şey ifade etmiyor olabilir ama bizim gibi eski Kartal’lı olanlar için, o güzel günleri burada yaşamış olanlar için çok şey ifade ediyor.


N.Y: Tekrar siyasete dönersek, Anap’tan sonra CHP’de aktif görev aldınız mı o günlerden bu günlere kadar?

K.O.E: Hayır almadım,ama bunun kendimce geçerli bir sebebi var tabi. Anap’a kayıt olmadan önce o yıllarda önce CHP’ye gittim. O gün orada olan bir partili bana nerelisin diye sordu, Kartallıyım dedim, tekrar sordu, Kartallıyım dedim, memleketin neresi nereden geldin Kartal’a diye sorunca yine buralıyım Köyümde, memleketimde burası dedim. O gün O şahısın beni bu şekilde sorgulamasından dolayı bir gönül kırgınlığım oldu ve uzun yıllar siyasetten uzak durdum. Ama bugün için konuşursak Kartal’a ve CHP’ye hizmet etmeye hazırım. Eğer aday olup seçilirsem Kartal’ın ve halkının yararına elimden ne gelirse yapacağım.

N.Y: O yıllardan bu yıllara çok şeyler değişti tabi,artık memleket,köy aranmıyor bu gibi durumlarda. Hatta şu anki meclis üyesi aday adaylarına bakarsanız çoğu yeni yüzler ve karma bir coğrafya sergiliyor buda sevindirici tabi bi anlamda.

Kartal geri kaldı dedik peki neler yapılabilir yada yapılmalı sizce?


K.O.E: Evet dedim ya uzun bir ara siyasetle ilgilenmedim, sonra düşündüm neden bende Kartal için bir şeyler yapmıyorum,katkıda bulunmuyorum. Siyaset olmadan, belli kurumların desteği olmadan elinizde altın projelerde olsa bireysel olarak yapmak çok güç , o yüzden o kurumsal yapının içerisinde olmalıyım diye düşündüm ve aday adayı oldum.
Neler yapılabilir? Türkiye’de başta olmak üzere eğitim seviyesinin çok düştüğünü düşünüyorum,Kartal’da da durum aynı aslında, eğitime önem verilmedikçe, halkı bilinçlendirmedikçe yapmaya çalıştığınız şeylerin de çok faydalı olacağını düşünmüyorum.
Önümüzde bir Eskişlehir örneği var, orada yapılan şeyleri anlattılar bana , gittim gözlerimle gördüm, harika şeyler yapılmış orada.
Düşünün köye otobüs yolluyor sayın Belediye Başkan’ı köylüyü bindiriyor otobüse, 50 kuruşa o insanlara klasik müzik dinletiyor, tiyatro izletiyor, film seyrettiriyor ve yine otobüsle evlerine kadar geri bıraktırıyor.
İlk başlarda çok hoşlarına gitmese de o insanların bu durum zamanla alışıyorlar ve otobüsün yollarını gözler hale geliyorlar.
benim gençliğimde Kartal’da da durum farklı değildi az öncede bahsettim ya 10 tane sinemamız vardı en az, şimdi ailenizle gidebileceğiniz tek bir sinema dahi yok. Nereye gidiyor insanlar Maltepeye, pendiğe, alış veriş içinde bu böyle , yapacakları aktiviteler içinde.

N.Y: Size göre yapılmayan şeyleri Büyükşehir Belediyesinin başka belediye olmasına bağlayabilirmiyiz?

K.O.E: Tabiki çok büyük etkisi var olumsuz anlamda ama bu yapılamayacak anlamınada gelmiyor. Sonuçta Halk’a hizmet için isteklerde bulunuyorsunuz. Eskişehir örneği tüm belediyelere örnek olmalı ve bu yönde mücadelesi verilmelidir.

Dediğimiz gibi Büyükşehir Belediyesinin başka bir partiye bağlı olması engellemeler doğuruyor, en basiti Kartal Meydanında yapılacak bir etkinlik bile sorun oluyor zaman zaman, zabıta grupları birbirleri ile karşı karşıya kalıyor…

N.Y: Kartal halkı CHP’ye alıştı mı, Kadıköy olabilir mi Kartal bu dönemi de yinelerse?

K.O.E: Yeni dönemde yapılacak şeylere bağlı, bahsettiğiniz ilçeyle ve diğer CHP ilçeleriyle karıştırmamak lazım Kartal çok daha kozmopolitik bir yapıya sahip.

Oy oranları çok yakın birbirine Ak Partiyle, geçen dönem sanırım 5 BİN oyla kazandık burayı biz. Ekonomik kriz bu seçimleri etkiliyebilir,insanların bıkkınlıkları sandığa yansıyabilir ama bazı kesim varki adeta at gözlüğü takmış ve onların açısından hiç bir şey sorun değil işte bu yüzden bu seçimler hani derlerya balık sırtı diye aynen öyle bir durumda.

N.Y: Sizinde içinde bulunduğunuz eski Kartal’lılar diye tabir ettiğimiz kesim sanki siyasetten biraz uzak durdular. Şimdi sizin bu kararınıza nasıl bakıyorlar ve onlardan istediğiniz desteği görebilecekmisiniz?

K.O.E: Eski yıllarda bazı şeyler farklıydı tabi, nufus arttıkça siyasi alternatiflerde arttı. Mesela anneannem Mesrure Oral çok aktif bir kadındı. O dönemde CHP Kadın kolları Başkanlığı yapmıştı, Kartal’lı kadınları örgütler dönemin STK’ları ile ortaklaşa etkinlikler yapar Kartal’a ve Kartal’ın siyasetine katkılar sunardı.

O dönemlerde şimdi sizin değiminizle eski Kartal’lılar dediğiniz kesin daha ağırlıklıydı Kartal’da ve bu yüzden o günkü siyasi ortamlarda onlar daha çok ön plandaydı. Şimdilerde hem artan nufus , değişik bölglerden insanların Kartal’a yerleşmesi ile ister istemez bizler azınlık olduk bu konuda.

Benim adaylığım o kesimde heyecan yarattı tabi ve eğer adaylaşırsam tamamen arkamda olacaklarına eminim. Bizim aile öteden beri siyasete yakın olduğu için beni de bu adaylığa yakıştırdılar sağolsunlar çok olumlu tepkiler alıyorum. Zamanında CHP’mizin ikinci Genel başkanımız ve Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü evimizin çokça misafiri olurdu, dedem Sadettin Oral iki dönem Kartal Belediye Başkanlığı yaptı Kartal’da keza dediğim gibi anneannem Mesrure hanım aktif ve aydın bir kadındı bende onlara layık bir torun evlat olmaya çalıişacağım ve Kartal’ımıza elimden gelen katkıları sunacağım…

N.Y: Oral bey size çok teşekkür eder çıktığınız yolda başarılar dileriz.

Röportaj: Nuray Yılmaz

Galeri
📆 13 Aralık 2018 Perşembe 14:31   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR