MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » Yeşilay, tedavi ve rehabilitasyon faaliyetlerine başlıyor
Yeşilay, tedavi ve rehabilitasyon faaliyetlerine başlıyor

Uyuşturucu bağımlılığında önleyici ve koruyucu çalışmalarıyla yıllardır faaliyet gösteren Yeşilay, sorumluluk alanını genişleterek tedavi ve rehabilitasyon sürecinde de bağımlılıkla mücadeleye başlıyor.

 

 

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Haziran ayında, “Türkiye’de Uyuşturucu Madde Bağımlılığını Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon Çalıştayı” düzenlemiş, uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele tüm yönleriyle ele alınmıştı. Psikiyatristler, adli tıp doktorları, emniyet mensupları, din adamları, kafe sahipleri ve eski bağımlılar gibi meseleye farklı noktalardan yaklaşan katılımcıların yer aldığı çalıştayın, hazırlanan sonuç kitapçığında iki önemli husus dikkat çekici.

 

 

Bunlardan ilki, uyuşturucu madde bağımlılığında önleyici ve koruyucu çalışmalarıyla yıllardır faaliyet gösteren Yeşilay’ın bundan sonra tedavi ve rehabilitasyon sürecinde de bağımlılıkla mücadeleye başlayacağı. Cemiyet daha önce önleme faaliyetlerinin bir parçası olan eğitimle ilgili problemlere çözüm sunmak amacıyla Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nı(TBM) geliştirmişti. Bu kapsamda, hedef gruplara verilmesi gereken kazanımlara göre farklılaştırılmış içerikler, interaktif sunumlar hazırlamış, eğitmenleri bu programa tabi tutmuştu. Sonrasında, eğitmenlerin gençlerle buluşmasına ön ayak olmuştu.

 

Şimdi ise 2013 yılında tüzüğünde yaptığı değişiklikle, AMATEM özelinde, sadece tıbbı tedaviyle sınırlı kalan rehabilitasyon faaliyetlerinin uygulama sahasını genişletmek için kolları sıvadı. Bağımlılıkla savaşta cepheyi genişletecek bu adım çerçevesinde, İstanbul Kalkınma Ajansı destekli, bağımlılar, aileleri ve bundan etkilenen çevrelerinin her konuda danışmanlık hizmeti alacakları Yeşilay Danışmanlık Merkezi de çok kısa zamanda faaliyete geçecek. Bu sayede madde bağımlısı veya risk taşıyan gençler ya da aileler internetten, telefondan ve doğrudan merkezde yüz yüze terapi hizmeti alabilecek, sürekli seminerlerden yararlanabilecek.

 

 

EWS, uyuşturucu madde mevzuatında çağ atlattı

Raporda dikkat çeken bir diğer husus ise uyuşturucu madde mevzuatına yön veren Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) koordine ettiği üye ve aday ülkelerin yararlanabildiği Erken Uyarı Sistemi(EWS).

 

 

Piyasaya sürekli yeni maddelerin sürüldüğü uyuşturucu piyasasında, pazarlama stratejileri de sürekli değişmekte. Ülkemizde mevzuyla ilgili yasal müeyyideler bulunsa da mevzuattaki açıklar uyuşturucu tacirlerince bilinip, ticari potansiyelin sınırlarının genişlemesine neden olabiliyor. Son yıllarda bileşimleri sürekli değişkenlik gösteren psikoaktif maddeler ortaya çıktıkça, formülleri yasa da tanımlanmadığı takdirde gerek satıcılar gerekse kullanıcılar suçlu olmaktan çıkabiliyor.

 

 

Bu açığın önüne geçebilmek için TUBİM, EWS grubu maddelerin henüz ülkemize giriş yapmasını ve yakalanmasını beklemeksizin, bir AB ülkesinde yasa kapsamına alınmış olmasını yeterli görüp, Türkiye’de de mevzuata alınması için girişimde bulunabiliyor. Adli Tıp Uzmanı Prof Dr. Faruk Aşçıoğlu, bu sayede son iki yıl içerisinde Bakanlar Kurulu kararları ile yüzlerce maddenin yasa kapsamına girdiğini ifade ediyor. Aşçı, “2007 yılına kadar yasa kapsamına alınan yeni madde sayısının bir elin parmaklarını geçmezken son yedi yılda 207 yeni maddenin yasa kapsamına alınması bu grubun ne kadar aktif olduğunu kanıtlar nitelikte” diyerek EWS’nin uyuşturucuyla mücadelede çığır açtığının altını çiziyor.

Etiketler:
📆 20 Ağustos 2014 Çarşamba 10:32   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR