MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » Yazılımda Milli Seferberlik Çağrısı
Yazılımda Milli Seferberlik Çağrısı

Kamu kurumlarında milli yazılıma geçişi yaygınlaştırmak ve süreci hızlandırmak üzere ilk kez İstanbul’da düzenlenen Kamu Açık Kaynak Konferansı, Pendik Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Milli yazılım Pardus tecrübesinin anlatıldığı konferansta, hem bağımsızlık, hem de güvenlik açısından yazılımda milli seferberlik çağrısı yapıldı.

İstanbul KAK 2018 Konferansı’nın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Milli yazılım kullanarak liderlik yapan Pendik Belediyesine ve diğer kamu kurumlarına teşekkür ederek, “Milli teknoloji hamlesine büyük öncelik veriyoruz. Çünkü stratejik olarak bağımsızlık, ekonomik olarak da rekabet için gelişmiş teknoloji üretimini hedefliyoruz. Teknolojinin kalbi yazılım. Dünyadaki yazılım şirketleriyle rekabet edebilmemiz için açık kaynak kod fırsatı çıktı. “ dedi. Bakan Yardımcısı Kacır, açık kaynak kodlu yazılım konusunda talep oluşturmak ve ihtiyaçları belirlemek için kamu ve özel sektörün dahil olduğu bir ekosistem kurmak üzere çalışmalara başladıklarını belirerek, “Bu konuyu hep toplumun gündeminde tutacağız” şeklinde konuştu.

Siber Güvenlikte iddialı

Kamu kurum ve yerel yönetimlerden çok sayıda kişinin ve bilişim uzmanlarının takip ettiği konferansta yerli yazılım hakkında bilgi veren TÜBİTAK Ulakbilim Müdürü Ali Aras, Pardus çalışmalarının 2003 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatıldığını ve sürekli güncellenerek günümüzde Pardus17’nin kullanıma sunulduğunu belirtti. Pardus’un siber güvenlikte de iddialı olduğunu belirten Aras, ekonomik boyutu hakkında ise sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın 15 bin akıllı tahtada kullanmasıyla 35 milyon dolar tasarruf elde edildiği bilgisini verdi.

Bu konuda seferberlik şart

21. yüzyılın en önemli konusunun özgürlük olduğunu, ancak yabancı lisanslı yazılımların insanları ve kurumları bağımlı kıldığını belirten Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin de açılışta yaptığı konuşmada, “Bulunduğumuz coğrafyada bağımsız olmamız çok daha önemli. Bu nedenle Bilgi İşlem ekibimiz gece gündüz çalışarak milli yazılımımız Pardus’a geçişi gerçekleştirdi. Bu bir tercih değil, artık zorunluluk. İlgili kurumlarla ve kendi aramazda doğru işbirlikleri geliştirerek tam bir seferberlik ilan etmek zorundayız. Teknolojide kendi dümenimizi elimizde tutmalıyız.” dedi.

Milli yazılım Pardus tecrübelerini paylaştılar

Ardından Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan ve Pendik Beediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Pardus’a geçiş sürecini ve yaşadıkları tecrübeleri anlattılar. Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, yabancı yazılımların yüksek lisans bedelleri nedeniyle 2014 yılındana itibaren Pardus’a geçişi başlattıklarını belirterek, “O zaman bize maceraya atılmayın, dediler ama bunu aştık ve farklılık oluşturduk” dedi.

İSKİ 90milyon lira tasarruf sağladı

İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan da, 2009’da başladıkları çalışmalarla Pardus’u ilk kullanan kamu kurumu olduklarını belirterek, “Bu süreçte 90 milyon lira tasarruf sağladık. Pardus’a sahip çıkmaya devam edeceğiz.” dedi İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan da milli yazılım konusunun milli mücalenin bir parçası olduğunu belirterek, “Hem geliştirme, hem de engellemek isteyenlerle mücadele için daha stratejik ve bütüncül bir organizasyon kurulması gerekiyor.” dedi.

📆 04 Ekim 2018 Perşembe 21:48   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR