MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, İlçeler, Maltepe, Manşet, Toplum » “Türkiye” Maltepe’de madenciler için yürüdü
“Türkiye” Maltepe’de madenciler için yürüdü

Maltepe halkı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yürüyüşünde Karaman Ermenek’te yaşanan maden faciasında halen yeraltından çıkarılmayı bekleyen 18 işçi için yürüdü. Oldukça buruk geçen ve müzik yayını yapılmayan yürüyüşte, Maltepeli kadınlar duyarlılıklarını ortaya koyarak, 81 ili temsilen giydikleri tişörtler ve maden faciasına dikkat çekmek için taktıkları baretlerle, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın yanında yerlerini aldı. 

 

 

Çınar Mahallesi Adnan Kahveci Parkı’ndan başlayan meşaleli yürüyüşe katılan binlerce Maltepeli, “Yurtta barış dünyada barış”, “Yaşasın Cumhuriyet”, “Hepimiz için Cumhuriyet” pankartları ve sloganlarıyla Türk bayrakları eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüşe çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş sonrasında düzenlenecek konser programı ise Karaman Ermenek’teki maden faciası nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

 

 

 

81 İL TEMSİL EDİLDİ, BARETLER TAKILDI

 

 

Maden faciası nedeniyle oldukça buruk geçen tören yürüyüşünde Maltepeli kadınlar, 81 ili temsilen giydikleri tişörtler ve maden faciasına dikkat çekmek için taktıkları baretlerle kortejin en önünde, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’la yürüdler. Meşaleler eşliğinde ve sloganlarla Maltepe Meydanı’na son bulan yürüyüşte Maltepeli ünlü sanatçılardan Hasan Karayol, Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, mehmetçiklerimiz ve madenciler adına Çanakkale türküsünü seslendirdi.

 

 

“CUMHURİYET KADINLARA ÇOK ŞEY BORÇLU”

 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında bir konuşma yapan Başkan Ali Kılıç, “Sevgili Maltepeliler, Maltepe’nin devrimci yürekli gençleri, Anadolu’nun yiğit kadınları; Afyon, Elazığ, Isparta, Kayseri, Aksaray, Muğla, Antalya, İzmir, Sivas, Tunceli, İstanbul…81 ilimizin değerli temsilcileri, Zübeyde Anamızın evlatları buradasınız. Tüm emperyalist güçlere karşı başımız dik şekilde bugünlere çıktıysak bunu Anadolu’nun kadınlarına borçluyuz. Sizler, Milli Kurtuluş Savaşı sırasında gece-gündüz demeden, açlık-susuzluk demeden, cephede savaşan mehmetçiğimizin arkasında durdunuz. 91 yıl sonra da Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkıyorsunuz. Düşünün, Avrupa Birliği’ne girmeye çalışıyoruz, en büyük öğretmenimiz, liderimiz Mustafa Kemal Atatürk daha Avrupa’da yokken kadınlarımıza 1930’lu yılların başında seçme ve seçilme hakkını vermiştir. Bugün Alevi, Sünni, Süryani ve diğer bütün etnik ve dini unsurlar beraberce yaşıyorsak bunu analarımıza borçluyuz. Onlar kendilerine, Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyorlar” diye konuştu.

 

 

MADENCİLERE MALTEPE’DEN SELAM

 

 

Dünyanın birçok ülkesinin sözde Cumhuriyet’le yönetildiğini, ancak Türkiye’nin aksaklıklarına rağmen oldukça sağlam bir Cumhuriyet sevdası ve demokrasisi olduğuna vurgu yaparak konuşmasını sürdüren Kılıç, “Ortadoğu’yu görüyorsunuz, etrafımızda bir ateş çemberi var. Antalya’dan Ardahan’a, Muğla’dan Rize’ye, Edirne’den Kars’a kadar dişle tırnak gibiyiz. Biliyorsunuz, Karaman’da çok feci bir olay yaşandı. 18 madencimiz 400 metre yerin altında çocuklarına helal lokma götürebilmek için, alın terleri ve onurlarıyla çalışırken facia yaşadılar. Onların bir an evvel yerin üstüne çıkacağını ümit ederek, bize merhaba diyecekleri günün özlemini duyuyorum. Buradan Karamanlı annelerimize, çocuklarımıza, madencilerimize selam gönderip Allah yar ve yardımcıları olsun, 18 madencimizi Allah sevdiklerine kavuştursun diyorum” dedi.

 

 

 

“MALTEPE BİRLİK OLDU, KENETLENDİ”

 

 

Bazı anlarda kenetlenmenin, birlik olmanın önemine de değinen Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Anadolu paramparça dediler, Osmanlı bitiyor dediler. Bizler yılmadık ve emperyalistleri dize getirdik. Biz şu anda da üzerimizde oynanan oyunları bozacak gayretteyiz. Bunu nereden biliyorum, Maltepe’nin yapısına güveniyorum da ondan söylüyorum. Bu vesileyle sizlere bir müjde vermek istiyorum, oldukça büyük bir park olan Bülbülderesi Parkı’nın açılışını yaptık. Vatandaşlarımız açılış töreni sonrası yanıma yaklaştı ve adının Özgürlük Parkı olmasını istiyoruz dedi, biz de orayı Özgürlük Parkı yapacağız. Ne dedik Maltepe’de birlikte yürüyeceğiz dedik, hizmette ayrım göstermeyeceğiz dedik ve bunu yaptık. Birileri bu fotoğraftan rahatsız oldu ve oluyor. Neden? Çünkü Maltepe denilince Türkiye, Türkiye’nin 81 ili, kadınlarımız, gençlerimiz, yürekli vatandaşlarımız akla geliyor. Maltepe birlik oldu, kenetlendi. O yüzden biz daima sevgi kazanacak dedik. Sevginin olduğu yerde barış vardır, kardeşlik vardır.”

 

 

MİNİKLER KÜRSÜYÜ İŞGAL ETTİ

 

 

Konuşmanın hemen ardından kürsüye gelen iki çocuk, şiir okuma istediklerini söyleyince Kılıç, “Bakın şu cesur yüreklere…İşte bu, Cumhuriyet’i emanet edeceğimiz gençler bu. Hiçbir kimseden telkin almadan yanıma geldiler ve şiir okumak istediklerini söylediler. Kaba tabiriyle kürsüyü işgal ettiler. Buyrun, bizim baş tacımızsınız” diyerek kürsüyü onlara verdi. Kılıç’ın sözleri sonrası çocukların okudukları Cumhuriyet konulu şiirler, büyük alkış topladı.

 

 

KILIÇ’TAN İKİ MÜJDE

 

 

Öte yandan Kılıç, iki müjde de vererek, ertelenen konserin 23 Kasım’da Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenleneceğini ve 9 Kasım’da da Anıtkabir’e gidileceğini, bunun için vatandaşların yetkililere isim yazdırması gerektiğini açıkladı.

📆 30 Ekim 2014 Perşembe 12:32   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR