MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Alt Manşet, Genel, Manşet, Toplum » ”TARİH ŞUURU VE ONA VÜCUT VEREN TARİH”
”TARİH ŞUURU VE ONA VÜCUT VEREN TARİH”

“Tan yerinin ağarmasıyla Suruna üfledi; Yer yarıldı, Gök gürledi… Türk’ün kıyameti kopuverdi..!”

26 Ağustos sabahı başlayıp beş gün beş gece devam eden Afyon-Karahisar ve Dumlupınar Meydan Muharebesi’nin sonunda düşmanın asıl kuvvetleri imha edilmiştir. Atatürk diyor ki;

“Savaş sırasında topçularımızın, piyadelerimizin, süvarilerimizin, makineli tüfeklerimizin, tayyarecilerimizin ve her sınıf askerlerimizin gösterdikleri gayret ve kahramanlık her türlü takdirin fevkindedir“.

Düşman çekilirken, uğradığı her yeri yakmış, yıkmış ve âciz, müdafaasız ahaliyi, kadın ve çocukları öldürmüş, yakmıştır.

Büyük zaferi mümkün kılan en büyük etkeni ‘Türk milletinin bilâkaydüşart hâkimiyetini eline almış olması’ nda gören Mustafa Kemal Paşa, bunun Türk ve dünya tarihinde çok büyük ve feyizli bir inkılâp olduğuna dikkat çekmiştir:

“Efendiler, hâkimiyeti millîye öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, mahvolur. Milletlerin esareti üzerine kurulmuş müesseseler her tarafta yıkılmaya mahkûmdurlar” sözleriyle bu esasa olan inancını dile getirmiştir.

Türk milletinin bir bütün halinde, bağımsız yaşaması yolunda can verenlerin emanetine layık olabilecek nesiller yetiştirmek için hem millî mücadeleyi hem de ona yön ve şekil veren lideri, yol arkadaşlarını layıkıyla anlamak ve anlatmak gerektiği açıktır.

Millî zaferleri başta 30 Ağustos olmak üzere en parlak şekilde kutlamak; ‘nankörlük, cehalet ve gafletin köklerini sökmek’tir.

Bağımsız bir devlet olarak bu topraklarda yaşamanın sırrı, millî tarihe sarılmaktır. Tarih şuuru ve ona vücut veren tarih bilgisi, orduların zafer sırrıdır.

SAYGILARIMLA ..

NURAY YILMAZ

📆 27 Ağustos 2017 Pazar 00:13   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR