MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Manşet, Toplum » Kadıköy Tiyatro’nun Temeli Sanatçılarla Atıldı
Kadıköy Tiyatro’nun Temeli Sanatçılarla Atıldı
Kadıköy Belediyesi,  İstanbul’un önemli gösteri sanatları merkezlerinden biri haline gelecek ‘Kadıköy Tiyatro’  binasının temeli, tiyatro sanatçıları ile birlikte atıldı. Açılışta konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Sanatın gelişmediği herhangi bir ülkenin gelişme şansı yok” dedi.

SANAT VE SİYASET DÜNYASI BULUŞTU

Çağdaş tiyatronun önemli adreslerinden biri haline gelecek ‘Kadıköy Tiyaro’nun temel atma törenine Zihni Göktay, İsmail Düvenci, Rutkay Aziz, Gülriz Sururi, Orhan Aydın, Cem Davran, Tarık Şerbetçioğlu, Emre Kınay,  Timur Soysal, Betül Arım, Onur Ünsal, Taner Rumeli, Betül Şahin, Mert Fırat’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı katıldı. Törende sanat dünyasının yanı sıra siyaset dünyası da temel atma töreninde buluştu. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun ev sahipliği yaptığı törende CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul milletvekilleri İbrahim Kaboğlu, Ali Şeker, Emine Gülizar Emecan, Gökan Zeybek, Sera Kadıgil, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ve Kadıköy CHP İlçe Başkanı Ali Narin katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bir tebrik mesajı iletti.

“MUHTEŞEM SİMGE BİR YAPI OLACAK”

Açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, 4,5 yılda büyük projelere imza attıklarını ifade ederek “Türkiye’de içinde sadece tiyatro olan ve sanatın tartılabileceği bir yapı yok. Muhteşem bir simge yapı olacak, tiyatro sanatçılarımız ve Kadıköylülerle 1 yıl sonra burayı hizmete açmayı planlıyoruz. ‘Tiyatro Kadıköy’ yaklaşık bin kişiye hizmet verecek. Hem bir tiyatro kütüphane hem bir tiyatro kafe gibi insanların entelektüel anlamda birbirleri ile iletişime geçebilecekleri bir yer olacak” dedi. ‘Kadıköy Tiyatro’ projesinin 2 yıl önce başladığını belirten Nuhoğlu, “Toplumların gelişmesi sanatın gelişmesine bağlı. Sanatın gelişmediği herhangi bir ülkenin gelişme şansı yok. Biz bunu bildiğimiz için Kadıköy Belediyesi olarak 5 yıl içerisinde sanat ile ilgili çok fazla proje yaptık. En önemli projelerden birisi bu. Yaklaşık bir yıl sonra burada açılışını yapacağız” dedi.

 

‘RANT ODAKLI DEĞİL HALK ODAKLI YÖNETİM ANLAYIŞI’

 

Nuhoğlu’ndan sonra söz alan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da sanatın toplumlar ve insanlar üzerinde iyileştirici bir etkisinin olduğunu söyleyerek şunları söyledi: “Bu araziye sınırsız emsal verilmiş iki tane rezidans yapılabilirdi. Oysa böyle bir alana belediye başkanımız tiyatro alanı açıyor. ‘Rant odaklı değil halk odaklı yönetim anlayışına sahibim’ diyor. Ben huzurunuzda kendisini kutluyor ve teşekkür ediyorum. Çünkü bu kadim İstanbul kenti hepimiz için çok kıymetli. İstanbul nefes alırsa Türkiye nefes alacak”.

 

 

“BU AN BENİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ”

 

Tiyatro salonunun yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rutkay Aziz,  “İnsanoğlunun hayatında önemli anlar vardır. Bu an da benim için o kadar kıymetli. Tiyatronun demokratik kültürün oluşmasında belediyelere önemli görevler düşüyor. Mart ayı bizim için önemli bir ay. Sakın ha sandıklara küsmeyelim. Çünkü güneşli günler göreceğiz” dedi.

 

 

 

 

Konuşmaların ardından tüm sanatçılar sahneye çıkarak Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile beraber projenin açılışını gerçekleştirdi. Proje alanında yüzlerce renkli balon gökyüzüne bırakıldı.

 

TÖRENE KATILAN SANATÇILAR HEYACANINI PAYLAŞTI

 

Törene katılan tiyatro sanatçısı Zihni Göktay, “Umarım Tiyatro Kadıköy’de de oynamak nasip olur. Her yeni doğan çocuk Tanrı’nın insanlardan umudunu kesmediğinin kanıtıdır. Misak-ı Milli hudutları içinde çok az salonumuz var. Tiyatro sayısının Kadıköy’de yükselmesinden gurur duyuyorum, duygulanıyorum. Benden sonra gelecek olan genç sanatçılara da büyük bir ekmek kapısı olacak” dedi.

 

 

 

 

 

Tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi ise şunları söyledi: “Nerdeyse 100 yıl önce, Cumhuriyetin ilk döneminde Kadıköy’de Süreyya Operası yapılmıştı ve ondan 100 yıl sonra ikinci defa Kadıköy’de böyle bir şey gerçekleştiriliyor. Çağdaş Türkiye’nin izleyicileri için hazırlanmış bir mekan. Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu yürekten kutluyorum. Bunca yıl sonra böyle bir bina inşa edildi. Bu da başkanımızın eseri oldu.”

 

 

 

 

 

Mert Fırat da duygularını şu sözlerle ifade etti: “Bu mekanın açılması çok iyi bir yerel yönetim örneği. Çünkü Kadıköy’de bir şekilde sanat faaliyeti yürüten birçok tiyatro grubuyla Kadıköy Tiyatrolar Platformu kurulmuştu. Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve bütün ekibi, tiyatroları ziyaret ettiler, DasDas’a, Moda Sahnesi’ne baktılar, teleskopik tribünleri incelediler. Birçok tiyatro ve tiyatrocunun katılımıyla oyun üreten metin üreten, ışık tasarımı yapan, sahnede çalışan işçisine kadar herkesin bir arada fikirlerini birleştirdiği bir proje oldu. Mükemmel bir yerel yönetim örneğidir. Normalde Türkiye’de çok az rastladığımız, katılımcı siyasetin çok zor yürütüldüğü, ihtiyaç temelli projelerin az rastlandığı bir ülke ve düzende tam tersi iyi bir örnek.”

 

 

 

 

TİYATROCULARIN ÖNERİLERİ DİKKATE ALINARAK TASARLANDI

‘Kadıköy Tiyatro’ tiyatro oyuncularının, Kadıköy Tiyatrolar Platformu’nun, profesyonel tiyatro işletmecilerinin, sahne-ışık uzmanlarının görüş ve önerileri ve dünyadaki örnekleri dikkate alınarak projelendirildi. Sahne tasarımı, ses, ışık, prova odaları gibi farklı konularda ayrı ayrı toplantılar düzenlendi, konunun uzmanları projeye katkı sundu. Tiyatrocuların ihtiyaçları ve deneyimleri gözetilerek mimar Özgür Bingöl ve İlke Barka tarafından tasarlanan tiyatro binası için, Avrupa’daki 13 “blackbox” tiyatro salonu detaylı olarak analiz edildi.

‘MEYDAN SAHNE’DE 360 DERECELİK SEYİR 

Çağdaş tiyatronun sahneleme biçimlerinden esinlenerek tasarlanan Kadıköy Tiyatro, bilindik sahne tasarımlarının ötesinde seyir imkanları sunarak, Kadıköy’ü tiyatronun çekim merkezi yapacak. Seyir yeri ve sahne arasındaki ayrımların bir yana bırakıldığı ‘meydan sahne’ biçimiyle, 360 derecelik bir izleme alanı yaratacak. Oyuncuların izleyicilerin ortasında performans sergileyecekleri bu sahne, 400 izleyiciyi ağırlayabilecek. Salon oyunun niteliğine göre klasik sahne, orta sahne, meydan sahne, arena sahne, forum düzenlerinde de kullanılabilecek.

TİYATROCULARA 24 SAAT PROVA İMKANI

Kadıköy Tiyatro, tiyatronun en önemli sorunlarından biri olan prova olanağına da çare olacak. Gerektiğinde farklı düzenlemelerle çalışma mekanlarına dönüştürülebilen prova salonlarında tiyatrocular 7/24 prova yapabilecek.

7 GÜN / 24 SAAT 1.000 KİŞİYİ AĞIRLAYABİLECEK

Acıbadem – Koşuyolu Bölgesinde, ulaşım ağlarının merkezinde (Metro, Marmaray, Metrobüs, Avrasya Tüneli) inşa edilecek olan Kadıköy Tiyatro,  toplam 8.200 m2 kapalı alana sahip olacak. Bölünebilir salonlar, fuayeler, kafeterya ve prova odalarıyla 1.000 kişiye ev sahipliği yapabilecek Kadıköy Tiyatro’da 7 / 24 sanat konuşulup, sanat izlenecek.

 

Fotoğraf Galerisi

Aykurt Nuhoğlu

Kadıköy Belediye Başkanı

Galeri
📆 09 Ekim 2018 Salı 22:28   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR