MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Manşet, Toplum, Tuzla » II. Abdülhamid, Dünyayı Kendisine Hayran Bıraktı
II. Abdülhamid, Dünyayı Kendisine Hayran Bıraktı

Tuzla Belediyesi’nin aylık olarak düzenlediği, tarihin tozlu sayfalarında kalan gerçeklerin anlatıldığı “Muhteşem Binyıl” serisi, ‘Son Sultan Abdulhamid Han’ programı ile final yaptı. II. Abdulhamid’in zekası ve devlet yönetimindeki başarısı izleyenlerde derin izler bıraktı.
Tuzla Belediyesi’nin tarihin bilinmeyen ve yanlış anlatılan yönlerini aydınlatan program serisi “Muhteşem Binyıl”ın 8. ve final programı, Tuzla Belediyesi Nikâh Sarayı ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak katılan tarihçi yazar Talha Uğurluel, ‘Son Sultan Abdülhamit Han’ı sinevizyon eşliğinde izleyicilere anlattı. Bilgi, beceri ve dehasıyla Osmanlı’nın yıkılışını uzun zaman erteleyen Sultan II. Abdülhamid’i anlatan Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, Sultan’ın devlet yönetimindeki başarısı, sosyal hayata ve sanata bakış açısıyla farklı bir kişilik olduğunu söyledi. Osmanlı Devleti’nin son ve en karışık döneminde tahta geçen Sultan II. Abdülhamid’i anlatmaya programların yetmeyeceğini belirten Uğurluel, “Sessiz ve sakin biri olarak tanınan II. Abdülhamid’in zekası herkesi kendisine hayran bırakmaya yetti. II. Abdülhamid öyle bir istihbarat teşkilatı kurdu ki, İstanbul başta olmak üzere Osmanlı Devleti’nin elinin altındaki tüm topraklarda ucan kuştan bile haberdardı.

 
II-abdülhamid-dunyayi-kendisine-hayran-birakti (4)

Abdulhamid öyle bir sultandır ki; Osmanlı Devleti’nin yıkılışını erteledi. Sultan, devlet yönetiminde kapalı kutu, gizli kutu gibi. Avrupalı liderler, Rusya, Japonya bu adama hayran. Kimse takip altında tutamıyor.  O dönemde Osmanlı Devleti’nde ekonomi çökmüş gibi görünüyor, “Güçsüz, zayıf, hasta adam” deniliyor ama ortaya konan eserler saymakla bitmiyor. II. Abdülhamid’e Ulu Hakan denilir. Çünkü o dönemde İstanbul’u kutsal topraklara bağlayan Hicaz Demiryolu projesi vardı. Bunu Avrupa duydu, güldü ama bitince dudak ısırdılar. Abdülhamid öyle bir insandı ki düşünce sınırlarını kimse bilmezdi. Yine herkesi şaşırttı. Tıpkı Selahaddin Eyyubi de gibi Ulu Hakan da, kendi devrinde tüm siyasi yönetici ve rakiplerini, dünyayı kendine hayran bıraktı” dedi.

 
Programda, Serdar Tuncer şiirleri, Cihan da müzik dinletisiyle izleyicilere seslendi. Programa katılan vatandaşlar, beğeniyle izledikleri programı kendileriyle buluşturan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya teşekkür etti.

Galeri
📆 24 Mayıs 2016 Salı 10:36   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR