MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Büyükşehir, Manşet » ETNOSPOR KÜLTÜR FESTİVALİ BAŞLADI
ETNOSPOR KÜLTÜR FESTİVALİ BAŞLADI
Başkanlığını Bilal Erdoğan’ın yaptığı ve Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen Etnospor Kültür Festivali İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşın’da katıldığı törenle başladı.

 

Küçükçekmece Bezirganbahçe Meydanı’nda gerçekleştirilen Etnospor Kültür Festivali açılış törenine Başkan Kadir Topbaş’ın yanı sıra, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Etnospor Konfedarasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Ak Parti İl Başkanı Selim Temurci, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, ilçe belediye başkanları ile birlikte çok sayıda vatandaş katıldı.

Şehitlerimize saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlanan açılış törenine Türki Cumhuriyetlerden de yoğun katılım oldu. Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, dünyanın en köklü geçmişe sahip milletlerinden birine mensup olmaktan gurur duyduğunu söyledi. “Milletleri millet yapan değerler vardır” diye Başkan Topbaş, bu değerlerin toplamının da  o milletlerin kimliğini oluşturduğunu söyledi. Kadim bir geçmişe sahip bir millet olduğumuzun altını çizen Başkan Topbaş, “Bu topraklardaki bin yıllık geçmişimiz ve Orta Asya’da ise daha da geçmişe dayanan değerlerimizle tekrar buluşmak, kimliğimizi yeniden belirleme adına çok önemli bir etkinlikte şu anda birlikteyiz. Bu değerlerimizle buluşarak yarınlara çok daha emin adımlarla yürüyeceğiz” diye konuştu.

 

 

Gururla ifade edilebilecek geçmişe sahip bir milletin fertleri olmaktan herkesin gurur duyması gerektiğini vurgulayan Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü. “Hem bu topraklar da hem de Orta Asya’da köklü bir geçmişimiz var. Bizi biz yapan işte bu geçmişimiz ve değerlerimiz. Bu değerlerimiz arasında ve ata sporu dediğimiz spor dalları da var. Spor da insan tarihi kadar eski. İnsanla birlikte var olmuştur. Sporun başlangıcı da tamamen insani değerler üzerinedir. Orada hile yoktur, orada teknoloji yoktur, olduğu gibi nettir. Sonra bir takım insanlar sporu farklı boyutlara taşıdılar, kendilerine göre düzenlemeler yaptılar. İnanıyorum ki Etnaspor etkinlikleri bizleri yeniden bir araya getirecek ve bir kıta özelliği gösteren ülkemiz bu etkinliklerle dünya da çok daha bilinir hale gelecektir.”

Bugünün bireylerinin kendine güven duyan ve geleceğe umutla bakan bir nesil yetiştirmek için elinden ne geliyorsa yapmak zorunda olduğunu kaydeden Başkan Topbaş,  15 Temmuz darbe girişiminin de bu millet için bir milat olduğunu söyledi. Darbe girişimi sonrasında tüm milletin el ele vererek dünyaya büyük ders verdiğini anlatan Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Bunu iyi değerlendirmek zorundayız. Yeni bir sayfa açıldı. Milletçe 79 milyon el ele vererek büyük bir aile olduğumuzu gösterdi. Dost olan ülkelerle de el ele vererek geleceği şekillendirme adına dünyada ezber bozan, doğruları ortaya koyan bir çalışma sürecine girmek zorundayız. İnanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımızın o kararlılığı sayesinde, idealleriyle ve devlet başkanlığıyla bu ulus bunu başaracak.”

Törende konuşan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’da  “Kültürleri yok edilmeye çalışılan bütün milletlerin, kendi geleneksel sporlarıyla yeniden ayağa kalkmasını arzu ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin son 15 yılda daha güçlü, iddialı ve istikamet aldığını vurgulayan Erdoğan, “Bunun devam edebilmesi, geleceğe taşınabilmesi ve kalıcı olabilmesi için bizim aynı zamanda kendi kültürel değerlerimizle de kuşanmaya ihtiyacımız var. Geçtiğimiz 100 yılı aşkın süreçte maalesef egemen güçlerin baskılarıyla kendi dilimizden, tarihimizden, kültürel değerlerimizden uzaklaştırılmak istendik. Bunun bir nebze de olsa başarıya ulaştığını maalesef kimse inkar edemez. Ancak şu anda bizler, yakın zamanda 15 Temmuz hadisesinin de ortaya koyduğu gibi geleceğin milleti olarak çok daha iddialı yürüyüş sergileyeceksek, unutulmaya yüz tutmuş dilimizle, edebiyatımızla, sanatımızla, estetik anlayışımızla, sporlarımızla yeniden kucaklaşmak, bunlarla yeniden kuşanmak durumundayız. Ancak bu şekilde kendi genlerimizde olan, binlerce yıldır kendi inanç sistemimizle, kendi değerlerimizle yoğrulduğumuz, tarihe damgasını vurmuş Türk milleti olarak geleceğe damga vurabiliriz.” diye konuştu.

Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak sadece Türk milletinin değil, ikinci plana itilmiş diğer milletlerin de yok edilmeye çalışılan geleneksel sporlarıyla ayağa kalkmalarını arzu ettiklerini belirten Erdoğan, “Kültürel dengesizliğin, adaletsizliğin ortadan kalkmasının yolu, her milletin kendi değerleriyle bağımsız buluşabilmesi, yürümesiyle mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.

Geleneksel sporların Türkiye’de hak ettiği değeri görmediğini bildiklerini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:  “İster istemez insanların dikkatini de çekmemiz gerekiyordu. Maksadımız elbette geleneksel ata sporlarımızın yanında, bu sporlarımız gibi unutulmaya yüz tutmuş olan müziklerimizi, el sanatlarımızı, geleneksel halk kültürlerimizi, dilimizi, kuşamımızı, danslarımızı ve oyunlarımızı; bugün, yarın ve pazar günü güzel bir şekilde buluşturmak suretiyle, yeniden Türk milleti olarak kendi renklerimizle boyanalım.”

Bilal Erdoğan, festivalde yağlı güreş müsabakaları, atlı cirit oyunları, mas güreşi, aba güreşleri, geçmişten günümüze geleneksel çocuk oyunları, uzmanlar eşliğinde Osmanlı okçuluğu atış talimleri, geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı ve kültür tarihimiz, tarihi el sanatları çarşısı, kılıç kalkan gösterileri, atlı akrobasiler ve konserlerin eşlik ettiği pek çok aktivite yer alacağını söyledi.

Bugün açılışı yapılan ve Yağlı güreş, atlı cirit, mas ve aba güreşi gibi geleneksel spor dallarının tanıtılması amacıyla gerçekleştirilen Etnospor Kültür Festivali üç gün sürecek.

📆 29 Ağustos 2016 Pazartesi 09:53   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR