MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Büyükşehir, Genel, Manşet, Toplum » BAŞKAN UYSAL FENOMENLERLE BULUŞTU
BAŞKAN UYSAL FENOMENLERLE BULUŞTU

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, değişik ülkelerden yabancı sosyal medya fenomenleri ile Sultanahmet’teki Tunuslu Hayrettin Paşa Konağı’nda bir araya geldi.

13.İstanbul Lale Festivali kapsamında İstanbul’a gelen yabancı 15 sosyal medya fenomeni ile kahvaltıda bir araya gelen Başkan Uysal, “Baharın müjdecisi lalelerin açtığı bir zamanda sizlerle bir araya gelmekten mutluyum. Lale ve İstanbul, birbirine çok yakışan iki güzel aşık bence” dedi.

-Hollanda’ya Lale İhraç Ediyoruz-
Jeopolitik ve jeostratejik konumu itibariyle İstanbul’un farklı kültür ve inanışta olan insanları huzur içerisinde bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Başkan Uysal, “Şehrimizi gezdiğinizde eminim sizler de bu havayı soluyacaksınız” dedi.

İstanbul’un estetiğine katkı sunma adına 2005 yılında “Lâle evine dönüyor” kampanyası başlattıklarını hatırlatan Başkan Uysal şöyle devam etti: “Festivale ilk başladığımızda laleyi ithal ederken, yıllar içinde yerli üretime geçerek, şimdi lalenin başkenti olarak anılan Hollanda’ya lale soğanı ihraç eder hale geldik. Lale güzellik ve estetiğin yanı sıra İstanbul için bir ekonomik enstrümana da dönüştü.”

-Lale Türk Çiçeğidir-
Romalılar ve Bizanslılar döneminde İstanbul’da lalenin tanınmadığını ve tarihçilerin yaptığı araştırmalarda da o döneme ait paralar, abideler ve eşyalar üzerinde hiçbir lale motifine rastlanmadığı bilgisini veren Başkan Uysal, “Aslında lale bir Türk çiçeğidir ve İstanbul’un simgelerindendir. Lale, İstanbul’a Orta Asya’daki Türklerle birlikte Osmanlı zamanında gelmiş ve geliştirilmiştir. 19. yüzyılda Avrupa ülkeleri tarafından sahiplenilen lale, Osmanlı zamanında 1718-1730

yılları arasındaki bir devre adını vermiş, edebiyattan mimariye kadar her alanda var olmuştur” ifadelerini kullandı.

-Lale O Devrin Bitcoin’iydi-

İstanbul’da 18. yüzyılda 1588 ayrı lale türünün olduğunu ve bu yönüyle de İstanbul’un adeta lale cenneti olduğunu ifade eden Başkan Uysal şöyle devam etti: “ Lale, Dünyaya sanatın, estetiğin ve güzelliklerin şehri İstanbul’dan yayıldı. Enteresandır. İnanması zor da olsa bir lale soğanı o yıllarda Hollanda’da bir köşk kadar değerli bulunuyormuş. Bir sanal yatırım aracına dönüştüğü dönemler bile olmuş. Yani o devrin bitcoini gibi işlem görmüş.”

Bu yıl 13.sünü düzenledikleri Lele Festivali ile ilgili de bilgi veren Başkan Uysal, “Birazdan dünyanın en büyük Canlı lale Halısı’nın açılışını yapacağız. Orada da bir araya geleceğiz. Dünyada ilk kez İstanbul’da yapıldı. Önemli kültürel değerlerimizden olan, dünyaca bilinen halımız ile İstanbul’un sembol çiçeği laleyi bir araya getirdik. İstanbul’un fethinin 565.yılına ithafen 565.bin canlı lale kullandık” diye konuştu.

Sosyal medya fenomenleri ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti bir kez daha dile getiren Başkan Uysal, “Sizleri İstanbulumuzda ağırlamaktan mutluluk duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Sizler aracılığıyla takipçilerinizi, ailelerinizi,

📆 16 Nisan 2018 Pazartesi 20:05   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR