MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Flaş, Genel, Manşet, Sağlık, Toplum » AĞRI KESİCİLERİ KAFANIZA GÖRE KULLANMAK BAĞIMLILIK YAPABİLİR
AĞRI KESİCİLERİ KAFANIZA GÖRE KULLANMAK BAĞIMLILIK YAPABİLİR

AĞRI KESİCİLERİ KAFANIZA GÖRE KULLANMAK BAĞIMLILIK YAPABİLİR

ÇOCUĞUNUZ GÖZ DAMLASI KULLANMAYA BAŞLADIYSA DİKKAT

Uzman Psikolog Helin Laçin, Küçükçekmeceli ebeveynlere madde bağımlılığıyla alakalı önemli bilgiler verdi.

Mimar Sinan İlkokulu’nda gerçekleşen seminerde,  Küçükçekmece Belediyesi Bağımlılıkla Mücadele Danışmanlık ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (BAYAMER) görevli Uzman Psikolog Helin Laçin, anne ve babalara madde bağımlılığını anlatarak ebeveynleri uyarılarda bulundu.

ÇOCUĞUN MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARIZ

Anne ve babaların çocukları ile iyi bir iletişim kurması gerektiğini kaydeden Laçin, “Çocuklarınızı iyi gözlemlemelisiniz. Hayatında herhangi bir değişiklik oldu mu? Arkadaş çevresi değişti mi? İştahı arttı mı? Durup dururken bir mutluluk hissediyor mu? Sizinle konuşuyor mu yoksa odasına mı kapanıyor? Fiziksel olarak da gözlerinde kızarıklık var mı? Göz bebekleri küçülebilir. Göz bebeklerinde küçülme var mı?  Mesela gözleri kızarmasın diye göz damlası kullanmaya başlayan çocuklar oluyor” dedi.

“ÖNEMLİ OLAN HİÇ BAŞLAMAMAK”

Bağımlılığın ömür boyu süren bir hastalık olduğunu da ifade eden Helin Laçin, “Bu tıpkı tansiyon hastalığı gibi. Düşünün yüksek tansiyonunuz var. Doktora gittiniz. Doktor tuzsuz bir düyet verdi size ve o diyeti uyguluyorsunuz tansiyonunuz normale düşüyor. Ancak aradan 5 yıl dahi geçse siz tuzlu bir şey yerseniz tansiyonunuz tekrar yükselir. Bu nedenle burada önemli olan hiç başlamamak. Bir kereden bir şey olmaz, nasıl olsa bırakırım ile başlayan ve hayatta bırakamam ile biten bir kısır döngü bu” açıklamasında bulundu.

ÇOCUĞUMU MADDEDEN NASIL KORURUM

Anne ve babaların çocuklarına örnek olması gerektiğini kaydeden Psikolog Laçin, “İlk önce anne ve baba olarak siz çocuğunuza örnek olmalısınız. Siz sigara, alkol kullanmamalısınız. Çocuğunuza hayır derken tutarlı olmalısınız ki o da arkadaşlarına hayır diyebilsin. Çocuğunuzu zararlı maddeler konusunda bilgilendirmelisiniz. Evdeki temizlik maddeleri, ilaçlar gibi mesela. Ona hayır bu zararlı demelisiniz” diye konuştu.

“AĞRI KESİCİLERİ KAFANIZA GÖRE ALMAYIN”

Kış mevsiminde insanların kafalarına göre ağrı kesici ya da antibiyotik aldıklarını da ifade eden Laçin, “Kesinlikle kafanıza göre ilaç almamalısınız. Özellikle kırmızı reçeteli ilaçlar. Bunları doktor kontrolünde kullanmazsanız bağımlılık yapabilir. Havalar soğuduğu için şimdi basit ağrı kesicileri kafasına göre alanlar var. Bunlar da size bağımlılık yapabilir. Aman dikkat” diyerek sözlerini noktaladı.

 

📆 21 Ocak 2019 Pazartesi 14:55   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR